Napar poziomkowy i anyżowy na przeziebienie

Niebawem zacznie się sezon na przeziębienie. Warto wzmacniać odporność, by nie dopadła nas żadna chrypka czy grypka. Jednocześnie warto znać sposoby na przeziębienie, bo nie zawsze uda nam się go uniknąć. Nie wiem jak wy, ja stawiam na zioła i naturalne sposoby. Uważam, że są zdrowsze i o wiele lepsze niż picie Gripexu czy tam innego proszku. 

Zatem dziś proponuję zrobienie dwóch naparów na bazie naturalnych składników. Oba działają przeciwgorączkowo, napotnie, wykrztuśnie, antybakteryjnie.

Napar z anyżu


1 łyżka ziaren anyżu
1 szklanka wrzątku

Roztarte ziarna anyżu zalewamy wrzątkiem. Zaparzamy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie przecedzamy, dosładzamy syropem malinowym albo miodem i pijemy 4 razy dziennie po 100 ml. 

Napar poziomkowy


1 łyżka liści poziomki lub suszonych owoców
1 szklanka wrzątku


Poziomkę zalewamy wrzątkiem, parzymy pod przykryciem kilkanaście minut. Napar taki pijemy 3-4 razy dziennie. 

Pamiętaj, że przeziębienie najlepiej przeleżeć. Nie bagatelizuj tego! Osłabiony organizm szybciej dojdzie do siebie jeśli nie będzie musiał działać na najwyższych obrotach. Podczas choroby warto pić wodę z miodem i cytryną, jeść suszony albo kandyzowany imbir, nie zapominajcie też o czosnku!

0 komentarze:

Prześlij komentarz